Voordat je rijexamen mag doen moet je eerst in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Dit houdt in dat je leert hoe je situaties tijdens je deelname in het verkeer op moet lossen. Naast het nakomen van verkeersregels- en tekens is het ook belangrijk dat je dit doet zonder daarbij andere weggebruikers te hinderen dan wel gevaar toebrengt. Veiligheid is dus erg belangrijk!

Ook is het belangrijk dat je inzicht krijgt in het verkeer. Je kunt ver vooruit kijken, je voorspelt de gevolgen van bepaalde situaties en je past je gedrag hier op aan. Tijdens de rijlessen zullen we hier ook veel aandacht aan besteden zodat de theorie en de praktijk goed op elkaar aansluiten.

Tijdens de lessen wordt er aan de hand van een instructiekaart systematisch in 4 stappen toegewerkt naar het examen:

Stap 1

Voertuigbediening en -controle. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: controle buiten en in de auto, zithouding, stuurhouding, gas geven, koppelen, schakelen

Stap 2

Eenvoudige verkeerssituaties zoals wegrijden en stoppen, kruispunten, afslaan, hellingproef, parkeren enz.

Stap 3

Complexe verkeerssituaties zoals rijstrook wisselen, inhalen, invoegen, spoorwegovergang, bushalte enz.

Stap 4

Verantwoord gedrag in o.a. moeilijke omstandigheden, milieuverantwoord rijden, besluitvaardig rijden, mentaliteit en verantwoordelijkheid.

Wanneer je je aanmeldt bij Autorijschool JR volgt er eerst een proefles en een intake. Aan de hand van de indrukken die we krijgen van deze proefles bepalen we samen hoeveel rijlessen je nodig hebt voor het examen. Mocht je besluiten om een pakket af te nemen dan is de proefles gratis.

Het voordeel van een pakket is dat je zo vaak kunt lessen als je maar wilt zodat je zo snel mogelijk je rijbewijs kunt halen. In overleg is het ook mogelijk om te lessen wanneer je een tussenuur hebt op school.