Iemand met ASS is even capabel als ieder ander om auto te leren rijden alleen verloopt de informatieverwerking via andere wegen in de hersenen. Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het dus ook voor iedereen met ASS mogelijk om het rijbewijs te halen.

Iemand met ASS kan prima deelnemen aan het verkeer, vaak heel goed zelfs. De lessen worden aangepast aan de andere manier van denken en waarnemen.

Autorijschool JR is erkend rij-instructeur Autisme & ADHD. Deze trainingen zijn gegeven door Spectrum Brabant.

Het is erg belangrijk om tijdens het rijden een plan te maken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoe snel kom je aanrijden bij een kruispunt/rotonde,
  • Welke plaats op de weg neem je in
  • In welke versnelling ga je rijden
  • Wat doe je als er plotseling iets voor je op de weg gebeurt

Door de lessen gestructureerd te houden, de hoeveelheid (nieuwe) informatie gedoseerd te geven en veel herhalingen en geduld leer je hier prima mee om te gaan.

Soms is het nodig om de situatie even te tekenen om de verkeerssituatie te verduidelijken.

Leerlingen van Autorijschool JR kunnen rekenen op een uitgebreide en ondersteunende feedback tijdens de rijlessen. Aan het einde van de les vatten wij de les nog even samen en bespreken wij wat de volgende les aan bod komt. Op deze manier krijg je extra veel informatie, wat dan weer leidt tot meer zelfvertrouwen.

Vaak moet iemand met ADHD of ADD een JA in vullen op de Eigen Verklaring(EV) bij vraag 3 en, bij medicijngebruik, ook bij vraag 9. Hieruit volgt dan vrijwel altijd ook een rijtest. Bij een rijtest wordt gekeken of je geschikt bent om te rijden. Hierbij wordt o.a. gelet op de verdeling van de aandacht. Dat houdt in dat jij je bezig kunt houden met de bediening van het voertuig en ondertussen ook om je heen kunt kijken naar het verkeer en de verkeerssituatie.

Rijtest

Soms kan het zijn dat er vanwege de gezondheid een onderzoek moet komen naar de rijgeschiktheid. Dit gebeurt wanneer je op de Eigen Verklaring (EV) bij vraag 3 en, bij medicijngebruik, ook bij vraag 9 een JA invult.

Je krijgt dan een oproep van het CBR om een rijtest te doen bij een DPR (Deskundige Praktische Rijgeschiktheid) van het CBR.

Bij een rijtest wordt gekeken of je geschikt bent om te rijden. Hierbij wordt o.a. gelet op de verdeling van de aandacht. Dat houdt in dat jij je bezig kunt houden met de bediening van het voertuig en ondertussen ook om je heen kunt kijken naar het verkeer en de verkeerssituatie.

Hoewel er iemand van het CBR meerijdt kun je niet slagen of zakken. Een rijtest is namelijk geen examen.

Wel is aan het einde van de rit een uitslag. Je mag verder gaan voor het rijbewijs of je mag nog een keer terugkomen na een aantal lessen te hebben gevolgd. De DPR geeft jou dan adviezen mee waar je samen met je instructeur aan kunt werken.

De rijtest duurt maximaal een uur.